Erfgoedhappening WAARDAMME

Erfgoedhappening Waardamme

 

Voor dit initiatief konden we rekenen op de enthousiaste medewerking van KATHO-studenten die rond ons lokaal erfgoed hebben gewerkt. Op 15 mei brengen ze ons het resultaat van hun werk. Ze nemen ons mee naar het verleden van ons dorp…

 


 

 

Place to be is Zaal Wara. Je kan er tussen 14u00 en 17u00 kennis maken met Waardamme tijdens de voorbije eeuw. Iedereen kan in het aanbod zijn/haar gading vinden. Er zijn zelfs activiteiten op kindermaat bij! Elke activiteit duurt een 40-tal minuten en wordt enkele keren hernomen.

 

Draaischijf is Zaal Wara. Je kan er terecht voor een doorlopende projectie van historische foto’s en een natje en een droogje. Je kan er ook inschrijven voor een van de vele (gratis) activiteiten.

In het aanbod zit o.a. een fotowandeling in Waardamme, een quiz, een rondleiding in en rond de kerk, een bal populair, een historische kroegentocht, een kennismaking met oude speelplaatsspelen, een krachtbalwedstrijd, een kennismaking met het duivenmelken en vinkenzetten, locatietheater De koetsier van de baron...

 

De activiteiten beginnen om 14u00, 15u00 en 16u00. Het aantal deelnemers per activiteit is beperkt. Inschrijven kan vanaf 13u30. 

 

Beschik je over oud beeldmateriaal over Waardamme dat mag gedigitaliseerd worden? Breng dit gerust mee op 15 mei. De Heemkundige Kring Oostkamp voorziet een scanstand waar dit beeldmateriaal ingescand wordt. Je kan je foto’s dan ook onmiddellijk terug meenemen naar huis. 

 

Meer info vind je op www.heemkringoostkamp.be. Je kan ook terecht bij Sebastian Vande Ginste (sebastian.vandeginste@skynet.be of 050/841316).

 

 

Dit zijn de werkwinkels : 

 • volksverhalenroute
 • locatietheater
 • De koetsier van de baron
 • grootmoeders desserts
 • fotozoektocht
 • back on the dancefloor
 • over ridders en wapenschilden
 • rondleiding rond en in de kerk
 • bij de kruidenier
 • krachtbal
 • oude speelplaatsspelen

 

 

 

ACTIVITEIT: volksverhalenroute

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 20

DOELGROEP: iedereen (vanaf 10 jaar)

GAAT DOOR OM: 14u00 - 15u00 - 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Kelly Platteeuw

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Nooit zul je nog rustig doorheen Waardamme slenteren na het  horen van de vele sagen tijdens deze volksverhalenroute. Geniet van een unieke wandeling doorheen jouw streek en laat je meeslepen door enkele straffe verhalen over watergeesten, plaaggeesten en zoveel meer. En ontdek waarom deze staaltjes mondeling erfgoed niet in de vergetelheid mogen raken.


                  
ACTIVITEIT: locatietheater De koetsier van de baron

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 40

DOELGROEP: alle leeftijden

GAAT DOOR OM: 14u00 – 15u00 – 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Lennerd Carrein en Dries Van Robaeys

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

“Dames en heren, kom vlug binnen … Zoek een plaatsje. We vertrekken zo dadelijk!” 

Het publiek wordt meegezogen in het verhaal van de baron van Waardamme en zijn koetsier. Samen trekken ze Waardamme en Hertsberge door met hun virtuele koets. Het publiek zit als het ware op de achterbank. Leuke weetjes, oude foto’s, pittige verhalen passeren de reveu. Theater op maat gesneden voor Hertsbergenaars en Waardammenaars, jong en oud, dik en dun! Kortom: iedereen is welkom!


Locatietheater ten top!

                         

ACTIVITEIT: grootmoeders desserts

MAX. AANTAL DEELNEMERS: onbeperkt

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: doorlopend

BEGELEIDENDE STUDENT: Gert-Jan Vandenbussche

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

In deze werkwinkel wordt er gekookt en gebakken op oude wijze. Wie kan er nog wafels bakken met oude wafelijzers? Daarnaast bereiden we ook nog enkele andere gerechtjes. Dit alles gebeurt onder commentaar van de koks. Natuurlijk mag er altijd geproefd worden. Zo zie je welke desserts ze vroeger kenden en smaak je misschien de verschillen.
Wil je dus even genieten van een kookspektakel op oude wijze kom dan zeker eens kijken naar onze werkwinkel. Degene die een klein hongertje voelt opkomen, kan natuurlijk ook eens langskomen om deze gerechten te proeven…

                   

ACTIVITEIT: fotozoektocht

MAX. AANTAL DEELNEMERS: onbeperkt

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: doorlopend

BEGELEIDENDE STUDENT: Charlotte Maesen

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

De fotozoektocht kan te voet of met de fiets afgelegd worden. De route die gevolgd moet worden, is vastgelegd op een kaart. Op dit kaartje zijn nummers terug te vinden die een bepaalde plaats aanduiden. Het is de bedoeling dat je deze nummers bij de juiste historische én hedendaagse foto plaatst in de bundel.  De foto’s staan niet in de juiste volgorde van de route. Vergeet ondertussen niet van de wandeling te genieten!

                     

ACTIVITEIT: back on the dancefloor

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 30

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: 14u00 – 15u00 – 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Charlotte Ketels

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Zin om je benen even te strekken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze workshop leer je swingen zoals men het enkel vroeger kon! Op muziek uit de jaren ’40, ’50 en ’60 leren we jullie hoe je talloze harten  sneller kan laten slaan zoals enkel ‘the king of rock ’n roll’ het kon. Doe je met twee mee aan deze workshop? Ideaal, dan heb je al de perfecte danspartner gevonden! Ben je met een oneven aantal? Geen probleem, je vindt zeker en vast iemand om een danskoppel mee te vormen. Smeer jullie kuiten maar alvast in, want we geven er een dikke lap op!

                   

ACTIVITEIT: over ridders en wapenschilden

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 15

DOELGROEP: 8-12 jarigen

GAAT DOOR OM: 14u00 – 15u00 – 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Prudens Santy

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Heel wat steden en dorpen hebben hun eigen wapenschild. Een wapenschild vindt zijn herkomst in de tijd dat ridders met gesloten helmen begonnen te vechten. Door die helmen werd het moeilijk om te kunnen herkennen wie er bij jou hoorde en  wie niet. Ook Waardamme heeft een eigen schild ontworpen. Dit schild zullen we in deze werkwinkel knutselen.


                    
ACTIVITEIT: rondleiding rond en in de kerk

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 20

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: 14u00 – 15u00 – 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Elisa Debourse

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Een kerk staat centraal in een dorp en speelde tot voor kort ook een belangrijke rol in een gemeenschap. Je vindt er veel sporen uit het verleden terug en heel veel linken met de lokale geschiedenis. Het zou zonde zijn  om hier tijdens de erfgoedhappening zomaar aan voorbij te gaan. Kom en zie!

                     

ACTIVITEIT: bij de kruidenier

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 20

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: 14u00 – 15u00 – 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Anne Kerkhove

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

In de kruidenierszaak vertellen mensen van nu over het leven van vroeger. Wij jongelui zijn gewoon van de televisie te kijken, de was in de wasmachine te steken, werkstukken op de computer te maken en als we iets niet weten, dan zoeken we het op via het internet. Maar hoe was het vroeger, voor al die dingen bestonden? Hoe werd de vrije tijd ingevuld en hoe werd het huishouden georganiseerd? Welke producten zijn vervangen door de grote technische vooruitgang? En is dat nu dan wel allemaal veel beter? Enkele Waardammenaars vertellen....

                   

ACTIVITEIT: krachtbal

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 16

DOELGROEP: +12j.

GAAT DOOR OM: 14u00 - 15u00 - 16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Verriest Jan

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Waardamme Kampioen!

Euh… Waardamme kampioen? Jawel! Dé krachtbalkampioen uit ’72 – ’73. 

Dé wat-kampioen? Nog nooit van krachtbal gehoord, maar benieuwd wat deze sport inhoudt? Ben je zelf sportief en heb je de kwaliteiten van een echte kampioen?

 Speel samen met ons een wedstrijdje. Leer het spel van de grote kampioenen uit de jaren zeventig zelf, en kroon jezelf tot winnaar!
                 

ACTIVITEIT: oude speelplaatsspelen

MAX. AANTAL DEELNEMERS: 20

DOELGROEP: iedereen

GAAT DOOR OM: 14u00-15u00-16u00

BEGELEIDENDE STUDENT: Kurt Hubert

KORTE OMSCHRIJVING INHOUD:

Deze workshop bestaat uit leuke en actieve speelplaatspelen die vroeger in Waardamme ook werden gespeeld. Het is ideaal voor kinderen maar ook volwassenen kunnen hier nog altijd plezier aan beleven. Deze spelen worden gesplits in een jongensthema en een meisjesthema omdat ook vroeger geen gemengde scholen bestonden. Maar je kan beide thema’s ontdekken. Het is een unieke ervaring voor jonge kinderen om spelletjes te spelen die ze vandaag de dag niet meer kennen. Deze workshop wordt ondersteund door kijkwijzers en twee studenten die zich in deze wereld hebben verdiept. Kom zeker eens langs om plezier te hebben met deze vergeten speelplaatsspelen.

 

Tags: 

Artikel categorie: