Heemkring Oostkamp

Heemkring Oostkamp

Heemkring Oostkamp (HKO) werd in 2000 opgestart. Enkele enthousiastelingen vonden het toen hoog tijd om ook in Oostkamp een heemkring uit te bouwen. HKO zet zich in voor het behoud en de ontsluiting van ons erfgoed. Het begrip erfgoed vatten we in de meest brede zin van het woord op. Alles wat op één of andere manier getuigt van ons verleden, kan op onze aandacht rekenen. We ondernemen acties voor het behoud of de conservering van materieel en immaterieel erfgoed. Via publieksactiviteiten en publicaties maken we ook het ruime publiek warm voor ons verleden.

Ons werkingsgebied omvat Oostkamp, Waardamme en Moerbrugge. Samen met Heemkring Hertsberge, Heemkring Ridefort (Ruddervoorde) en Kunst- en Heemkring Lamme Goedzak dekken we het volledige grondgebied van de gemeente Oostkamp.

Lid worden van Heemkring Oostkamp kost slechts 10 euro per jaar. Voor die prijs ontvang je vier nieuwsbrieven in je bus en krijg je 5 euro korting op een publicatie van de heemkring.

Wat doet HKO?

Bewaren

HKO zet in eerste instantie in op het bewaren van wat verloren dreigt te gaan. We beschrijven en documenteren de huidige toestand van gebouwen met een erfgoedwaarde. In ons documentatiecentrum bewaren we de meest uiteenlopende documenten. We bieden verenigingen de kans om hun archief bij ons in depot te geven. We digitaliseren beeldmateriaal uit particuliere verzamelingen om het op die manier te bewaren.

Ontsluiten

HKO maakt zo veel mogelijk mensen warm voor het Oostkampse erfgoed. Via publieksactiviteiten (lezingen, fietstochten, rondleidingen…) willen we het rijke verleden van onze gemeente onder de aandacht brengen. Via deze website, publicaties en onze Facebook-pagina zorgen we voor de bekendmaking van ons erfgoed.

Onderzoeken

We stimuleren en helpen mensen in hun opzoekingswerk over het verleden van onze gemeente en haar inwoners. We brengen mensen samen, ondersteunen hen en geven hen kansen om het resultaat van hun onderzoek aan het brede publiek voor te stellen.

Waarderen

We vragen aandacht voor het behoud van ons erfgoed in al zijn aspecten. Via onze publiekswerking dragen we bij tot de waardering van de lokale geschiedenis.

Bestuursleden

Voorzitter

Wim Deneweth
Walstraat 45, 8020 Oostkamp
wimdeneweth@hotmail.com 
050 84 04 31

Secretaris

Sebastian Vande Ginste
Korte Kwadeplasstraat 8, 8020 Oostkamp
sebastian.vandeginste@skynet.be
050 84 13 16

Financiën

Patrick Vanden Berghe
Marechalstraat 31, 8020 Oostkamp
patrickvandenberghe@gmx.net 

Documentatiecentrum

Jan Demulder
Maciebergstraat 32, 8020 Oostkamp
demulder.j@gmail.com 
050 82 66 58

Projecten

Katrien Steelandt
Marechalstraat 31, 8020 Oostkamp
katrien.steelandt1@telenet.be 

Nieuwsbrief en website

Alexander Soetaert
Witte-Beerstraat 3, 8200 Sint-Andries
alexander.soetaert@telenet.be

Ankerman Waardamme

Jaak Van Hulle
Kortrijksestraat 374, 8020 Waardamme
jaak.van.hulle@skynet.be 
050 27 70 47

Bestuurslid

Gisèle Van Damme
giselevandamme@skynet.be 

Bestuurslid

Dirk Verduyn
Korenstraat 2, 8020 Oostkamp
dirk.verduyn@skynet.be

Bestuurslid

Luc Zwartjes
luc.zwartjes@gmail.com