Heemkring Oostkamp

Kroniek van de Oostkampse harmonie Vrij en Blij (1953-2022)

Vrij en Blij wordt in 1953 opgericht. Het is een plek waar mensen met een hart voor muziek en het bespelen van instrumenten elkaar treffen. Bijna 70 jaar lang vinden vele tientallen muzikanten en families er hun gading. In 2022, op een zucht van haar 70ste verjaardag, neemt de vereniging het moeilijke en moedige besluit om zichzelf te ontbinden. Het tekort aan muzikanten en bestuurders maakt het verderzetten van een kwaliteitsvolle werking immers onmogelijk.

 

Doorheen al die jaren neemt Vrij en Blij heel wat initiatieven om hun vereniging uit te bouwen of het programma af te stemmen op wat op dat moment haalbaar is en dit zowel op financieel als op logistiek vlak. Net zoals in elke vereniging volgen in de loop der jaren ups en downs elkaar op.

 

Het reilen en zeilen van muziekvereniging Vrij en Blij is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Oostkamp en de regio. Op alle voor onze lokale gemeenschap grote momenten staan ze er immers om met hun muzikale talenten de meest uiteenlopende events op te luisteren.

 

Doorheen hun geschiedenis krijgen we ook voeling met de globale tendensen in de samenleving. De wereld van 1953 is immers een heel andere setting dan die van 2022…

 

Deze brochure is natuurlijk ook en misschien zelfs vooral bedoeld als een eerbetoon aan alle mensen die doorheen de jaren hun schouders onder de vereniging hebben gezet en dit als sponsor, bestuurder, muzikant…

Uitgave van Heemkring Oostkamp, 2023
52 p., kleurendruk, € 5

Bestellen kan via het contactformulier.