Heemkring Oostkamp

Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog

Ook dit boek is een oorlogsmonument: een met zorg en inzicht opgebouwd gedenkteken (Sophie De Schaepdrijver, Penn State University)

Met dit magnum opus heeft Wim Deneweth de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Oostkamp vastgelegd. (Bert Bouljon)

De auteur zorgt met zijn betrokkenheid bij het onderwerp, minutieus bronnenonderzoek en grondige kennis van de lokale situatie voor een zeer leesbaar, objectief verhaal dat elke lezer, in en buiten Oostkamp, zal boeien (Noël Geirnaert, Stadsarchief Brugge).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel Duitse militaire activiteit in Oostkamp en Hertsberge. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging van de gemeente. Zowel het kanaal Gent-Brugge, de spoorlijn Brussel-Oostende als de steenweg Brugge-Kortrijk garanderen een vlotte bereikbaarheid. De relatief geringe afstand tot het front is een bijkomende troef. De talrijke kastelen zijn een rustplaats voor tienduizenden Duitse frontsoldaten.

Voor het verhandelen en het transport van militair materiaal en munitie worden Vlaamse arbeidskrachten en krijgsgevangenen ingezet. Oostkamp telt maar liefst vijf Duitse vliegvelden. Kort na de bevrijding worden ze door de Belgische luchtmacht en door onze koning gebruikt.

De Duitse militaire aanwezigheid heeft een grote impact op het dagelijks leven van jong en oud. Ook de hevige bevrijdingsgevechten laten hun sporen na.

Dit boek beschrijft zowel de militaire gebeurtenissen als het dagelijkse leven van een in haar vrijheid beperkte gemeenschap. Het brengt ook hulde aan de slachtoffers van Oostkamp en de Belgische, Engelse, Duitse en Amerikaanse soldaten die in Oostkamp gesneuveld zijn. Mondeling overgeleverde anekdotes, informatie uit archieven en meer dan zeshonderd unieke foto’s en illustraties werpen een verbluffend licht op wat de Eerste Wereldoorlog in een landelijke gemeente als Oostkamp teweegbracht.

Auteur: Wim Deneweth

Uitgave van Heemkring Oostkamp, 2017

336 p., kleurendruk

Kostprijs: €29,95 (bijna uitgeput). Bestellen kan via het contactformulier.