Heemkring Oostkamp

Valentin Henneman: kunstenaar tussen Brugge en Bangor (VS)

Dit rijk geïllustreerde boek neemt de lezer mee op een enthousiaste zoektocht naar een vergeten en uitgeweken Bruggeling met zin voor kunst en avontuur tussen twee continenten (Stefan Huyghebaert, UGent)

Meeslepend relaas van het boeiende, veelzijdige leven van een Brugse kunstenaar die eindelijk het overzicht van zijn leven en werk krijgt, dat hij al lang verdiende. (Jan Anseeuw, Stadsarchief Brugge)

Valentin Henneman werd in 1861 geboren in Oostkamp. Hij studeerde aan de Academies van Brugge en Antwerpen en aan het Antwerpse Hoger Instituut voor Kunsten. Daarna verhuisde hij naar Brugge waar hij een veelgevraagd portretschilder werd. Tot diegenen die zich lieten portretteren behoorden burgemeesters, schepenen, adellijke families, religieuzen, enz.

In 1904 reisde hij voor het eerst naar de Verenigde Staten. Die trip vormde de start van een volledig nieuw hoofdstuk in zijn leven. Hij stond aan de wieg van de Boothbay Commonwealth Art Colony, een zomerschool voor kunstenaars aan de kust van Maine. Vanaf dan reisde hij zowat elk jaar heen en weer tussen België en de Verenigde Staten.

Henneman was genoodzaakt de Eerste Wereldoorlog door te brengen in de Verenigde Staten. Hij trouwde er en vestigde zich definitief in Bangor, Maine. Hij werd er een bekend kunstenaar, niet in het minst door de ijs- en sneeuwsculpturen die hij maakte in zijn voortuin.

Henneman was echter meer dan een kunstenaar. Hij verkreeg ook patenten voor technische uitvindingen, hij gaf lezingen over diverse onderwerpen, hij tekende plannen voor gebouwen en hij experimenteerde met zeewier om zijn landgenoten in België te helpen tijdens de oorlog. Henneman stierf in 1930 in Bangor.

Dit boek vertelt het leven van deze boeiende kunstenaar. Meer dan 200 illustraties en reproducties van schilderijen vervolledigen het beeld van een zeer talentvol en veelzijdig man.

Auteur: Patrick Vanden Berghe

Uitgave van Heemkring Oostkamp, 2022

Het boek telt 255 blz. en is volledig in kleur gedrukt.

Kostprijs: € 29,95. Bestellen kan via het contactformulier.