Sint-Pieter achterna : verkenning in de Oostkampse Sint-Pieterskerk

  

Op 27 maart organiseert HKO i.s.m. DF Oostkamp een activiteit in het kader van ‘de nacht van de geschiedenis’. Overal in Vlaanderen plaatsen Davidsfondsafdelingen een stukje (lokale of minder lokale) geschiedenis in de kijker. Het volledige programma vind je op www.davidsfonds.be.

 

We verzamelen op dinsdag 27 maart om 19u45 aan de Sint-Pieterskerk. Iedereen is van harte welkom.

 

In Oostkamp organiseren we een rondleiding in de Sint-Pieterskerk. Deze kerk, met haar beschermde Romaanse achthoekige toren en het beschermde Van Eynde-orgel uit 1717, herbergt heel wat beelden en verwijzingen naar haar patroonheilige. Sommige schilderijen en houtsculpturen zijn van de hand van regionale kunstenaars, zoals de Bruggelingen Jan Maes (1658), Michiel Clauwaert (1718), Rijcqaert Brouckman (1662) of Oostkampenaar Jules Roets (1900). De glasramen, die momenteel een grondige restauratiebeurt ondergaan, dragen vaak de namen van hun schenkers, meestal vooraanstaande figuren uit de Oostkampse gemeenschap. Verschillende graf- en gedenkstenen vertellen het verhaal van Oostkampse priesters, edelen of andere ‘rijke stinkers’.

 

O.l.v. Dirk Plasschaert brengen we een bezoek aan dit stukje Oostkamps patrimonium. We verzamelen op dinsdag 27 maart om 19u45 aan de Sint-Pieterskerk. Iedereen is van harte welkom.

 

Artikel categorie: