Tentoonstelling en fietstocht 'Oostkamp in 1918'

 Affiche tentoonstelling WO I (2008)

Negentig jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Dit is de aanleiding voor herdenkingen, in het bijzonder in onze Westhoek. Helaas ging die oorlog ook niet onopgemerkt voorbij in onze gemeente.

Tentoonstelling

“Oostkamp in de Eerste Wereldoorlog”

Zaterdag 18 oktober tot 15 november 2004 aan de ramen van de Stek (voormalig schoolgebouw) in de Schooldreef. Dagelijks te bezichtigen van zonsopgang tot zonsondergang.


Fietstocht

 “Oostkamp in de Eerste Wereldoorlog”

Zaterdag 18 oktober 2004 om 14 uur

Begeleide fietstocht langs relicten van de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente.Gratis deelname.  Afspraak om 14 uur aan de Stek in de Schooldreef, einde rond 16u30. 

 

De fietstocht gaat over 17 kilometer en zal speciaal aandacht besteden aan de bevrijdingsgevechten op 18 oktober 1918, dag op dag 90 jaar geleden. De organisatie van beide evenementen is een initiatief van de heemkundige kring Oostkamp. 

 

Als u documenten heeft die in de tentoonstelling passen, neem dan contact op met Wim Deneweth op 050/84.04.31.

 

Na de inval in 1914 bezet de Duitse Militaire Overheid de gemeente en onderwerpt haar aan allerlei opeisingen. De bevolking wordt op rantsoen gesteld, maar er zijn ook liefdadige instellingen die bijspringen waar nodig. Er worden werkkrachten opgeëist om Duitse versterkingen aan het front te bouwen. De gemeente heeft een van de grootste concen­traties Duitse vliegvelden in West-Vlaanderen. Het is ook een logistiek centrum voor munitie en bouwmaterialen en er wordt een nieuw tramspoor door de gemeente getrokken om het Duitse front te bevoorraden. Oostkamp wordt een rustplaats voor frontsoldaten. Piloten en officieren verblijven in de vele kastelen en villa’s. Het bevrijdingsoffensief bereikt Oostkamp in oktober 1918. Enkele soldaten vallen er als helden. De vier oorlogsjaren tellen honderdvijftig Belgische slachtoffers, afkomstig van of omgekomen te Oostkamp.

Artikel categorie: