verdwenen horecazaken van Waardamme (door Anne Kerkhove)

Waardamme kent in de twintigste eeuw heel wat horecazaken. De meeste daarvan zijn cafés. Soms is het mogelijk te overnachten en staat het café ook bekend als herberg. Dit is zeker het geval voor de cafés Wara, Nieuw Kwartier, De Drie Koningen, Ter Beke, Het Lusthuis, het Handelshuis, In de Smidse en Oud Gemeentehuis.

Waardamme kent drie behoorlijk lange straten waarlangs de meeste cafés gevestigd zijn.  

In de Kortrijksestraat - voorheen de Kortrijkse Steenweg - vinden we onder andere café De Drie Koningen. Dit café dat eigendom is van de familie Bogaert wordt later restaurant Passim Waardamme dat nu bekend is als restaurant Ter Beke. Dit restaurant mag je niet verwarren met café Ter Beke, eigendom van Edmond Puype. Hij stichtte in 1930 samen met Maurice Verhelst het sport- en feestcomité. Herbergiers Denaeghel en Bultinck waren medewerkers van het comité, net als het gemeentebestuur van Waardamme. Gaston Denaeghel was in opvolging van zijn vader Gustaaf smid van beroep. Zijn vrouw hield het café In de Smidse open.

Nog in de Kortrijksestraat vinden we - waar nu apotheek Waaroost gevestigd is - café ’t Lusthof, uitgebaat door de familie De Kat. Verder in deze lange straat zijn nog ’t Hof van Commerce (Valère Verhelst), ’t Handelshuis (Adolf Zutterman), Café Criterium (Van Dierendonck), Oud Gemeentehuis (Bultinck), De Blauwe Kroon (Maurice Bultinck), ’t Keuntje en In De Wachtzaal (Alfons Bogaert) gevestigd. Café Criterium is nu in handen van Marcel Lannoo.

In de Veldhoekstraat waren drie cafés gevestigd: Kruiske, De Tap (Emiel Degraeve), Boldershof (Vande Kerckhove). De heer Vande Kerckhove, beter bekend als ‘Boetje’, hield ook een fietsenwinkel en was gespecialiseerd in koersfietsen.

Verder kon je in Waardamme nog in de Sijslostraat - voorheen Roeselarestraat - op café gaan in De Groene Jager. Daar werd je bediend door Simonne D’Hoop. In de Beekstraat vind je nog steeds de Wara en in de Rooivelstraat kon je in café Nieuw Kwartier bij Nyske naast het laven van de dorst ook terecht voor het vinkenzetten. Het vinkenzetten gaat trouwens nog steeds in Waardamme door, maar dit gebeurt nu in de Wara

Artikel categorie: